Relationer och status

En grej som stör mig lite är påståendet att kvinnor attraheras av män med makt och pengar, medan män attraheras av kvinnor som är vackra och sexiga.

 

Påståendet brukar användas för att antyda att manlig attraktion handlar om sex, medan kvinnor använder sexualitet och relationer för att få makt och pengar (läs: är ondskefulla golddiggers). Problemet med det resonemanget är att kvinnor förvisso kan höja sin egen status genom att ha en relation med en rik och mäktig man, men det omvända gäller knappast för män. Snarare så antyder gällande normer kring kön och relationer att en man blir mindre maskulin om hans kvinnliga partner är rikare och mäktigare än vad han själv är – något som snarare innebär en sänkt social status. Däremot kan en man höja sin status genom att ha en vacker kvinna (troféhustru) vid sin sida).

 

Det är såklart generaliseringar, men en kvinna anses ha vunnit äktenskapslotteriet om hennes man är framgångsrik och en man om hans fru är vacker. Hela antagandet om att kvinnor vill ha män med hög status bygger väl på att det skulle innebära ökad status för kvinnorna själva? Då blir det märkligt att ignorera att de kvinnor män antas vilja ha också ger männen en ökad status.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0