Norge

Bombningen och dödssjuktningen i Norge igår är skrämmande, hemskt och sorgligt. Samtidigt finner jag det ganska besvärande att våld och mord som sker i västvärlden får betydligt större medieutrymme och engagemang (även från mig) än våld och mord som sker i andra delar av världen.

 

Hur som helst, det är verkligen jättehemskt.

Prostutition är inte vilket jobb som helst

På senaste tiden har flera av bloggarna jag läsertagit upp frågan kring prostitution, bland annat Lady Dahmer här, One-way communication här och Happy Happy Fangirl här. En hel del kommentarer ifrågasätter varför det skulle vara mer problematiskt att sälja sex än att sälja andra tjänster. Jag ser förvisso poängen i det. Sexuella handlingar är inte nödvändigtvis väsensskilda från andra handlingar. Skillnaden ligger främst i den kultur vi lever i, med tillhörande normer och strukturer kring sex.

Det är väldigt tydligt att Sverige, och stora delar av övriga världen, betraktar sex som något som kraftigt skiljer sig från många andra saker man kan göra. Det är därför det är olagligt att ha sex offentligt, men inte att promenera, utföra yoga, lösa ekvationer eller andas offentligt. Det är därför vi ser upprörda insändare om sexualundervisning, men inte om matematikundervisning eller idrottsundervisning*. Det är därför människor i större utsträckning får sitt antal sexpartners kommenterat än sitt antal arbetskamrater, det är därför vi har ordet "oskuld" men inget ord för någon som aldrig brutit ett ben och det är därför hockey-vm men inte pornografi inte visas på vanliga tv-kanaler. Det är i den kontexten som prostitution existerar och det behöver vi ta hänsyn till.

 

I en kultur där vissa former av sex ses som skamliga och omoraliska blir prostitution ett problem. Även i länder där prostitution är lagligt så är prostituerade en utsatt grupp, som löper högre risk att drabbas av våldsbrott och mord än andra yrkesgrupper. "Hora" är ett vanligt skällsord. Kvinnor som anses för intresserade av eller engagerade i sex anses ofta vara mindre värda eller mindre dygdiga än andra kvinnor. Det går inte att komma ifrån att människor som prostituerar sig i större utsträckning tillhör grupper med begränsade valmöjligheter än grupper med många andra alternativ.

 

Problemet med att betrakta sexjobb som vilken annan typ av jobb som helst är att man då också behöver behandla det som vilken annan typ av jobb som helst. Det finns då ingen anledning att ge extra hjälp och stöd till prostituerade människor som vill ta sig ur yrket. Om prostutition inte är annorlunda mot att jobba på kontor eller klippa gräs så borde det gå utmärkt för arbetsfömedlingen att dra in ersättningen för arbetslösa som inte är villiga att sälja sex. Majoriteten av människor skulle sannolikt uppleva det som traumatiskt, just eftersom de är uppvuxna i ett samhälle där sex faktiskt inte är vilken handling eller vilket jobb som helst.

 

 

*Visst, det finns upprörda insändare om andra ämnesområden också, men de brukar fokusera på att undervisningen är bristfällig, snarare än olämplig eller omoralisk.

"Manskanalen"

Tydligen vill Ulf Brunnberg ha en tv-kanal för män. Ska man tro artikeln verkar en sådan innebära en kombination av en sportkanal, en vetenskapskanal och en historiekanal. Jag tycker också att det vore fint med en tv-kanal som enbart innehöll program jag vill se, men är inte det lite poängen med Tivo och dylikt?

Blodgivning

I fredags lämnade jag blod för första gången. Tidigare har jag varit på blodgivningscentral och fått lämna prover så att de kan kolla upp vilken blodgrupp jag har, om jag har några blodsmittor och om mina blodvärden är nog bra för att jag ska kunna ge blod. Det var trevligt. Jag fick fylla i en hälsodeklaration och fick lyssna på lite information. Själva blodgivningen tog bara omkring fem minuter. Nålen de använde var ganska grov, men det gjorde inte särskilt ont då och inte alls senare. Efteråt fick jag järntabletter, te och en macka. Dessutom fick jag poäng som jag kan ta ut som presentkort på affärer eller i form av saker om jag vill.

 

Blodgivning är rätt uppenbart en bra grej - Sveriges sjukvård behöver köpa in blod från andra länder och de flesta kan donera blod. Dessutom är det ganska trevligt, såvida man inte har problem med nålar. På GeBlod.nu kan man göra ett test för att se om man kan bli blodgivare. Positiva fördelar med det inkluderar att någon regelbundet kontrollerar att du inte drabbats av en blodsmitta, man får gratis mackor och andra saker, och man kan känna sig moraliskt överlägsen personer som inte lämnar blod! Win-win!

Dumbledore the Puppetmaster

 

Hittade fin fanart av Cabepfir via The Geek Arts. Är lite småpeppad på sista HP-filmen.

Torchwood: Miracle Day

 

 

Torchwoods fjärde säsong, Miracle Day, hade premiär i fredags. Den fjärde säsongen verkar hålla kvar i stämningen från Children of the Earth med mörker och misär. Den amerikanska tv-kanalen Starz co-producerar tydligen den här säsongen med BBC, vilket i säsongspremiären tycks yttra sig genom fler amerikaner och fler explosioner.

 

Jag saknar fortfarande hur säsong ett och två av Torchwood kändes som en blandning mellan Doctor Who och Queer As Folk, men jag gillade ändå Children of the Earth (bortsett från hur de dödade min favoritkaraktär under helt omotiverade omständigheter). Jag har alltid stört mig lite på Gwen tidigare, men nu var hon grym.  Det verkar någorlunda lovande.

Vad som stör mig med Artie i Glee

Senaste veckan har jag pluggat fysik och sett om Glee. Det senare har fått mitt ogillande för karaktären Artie att växa ytterligare. Artie är skitjobbig. Artie verkar leva i massiv förnekelse om att han faktiskt är paralyserad och vilka begränsningar det innebär, trots att han verkar ha varit det i många år. Artie tilltalar även Tina som "woman" vid upprepade tillfällen, på ett uppenbart nedlåtande sätt. Men framförallt så är Artie skitjobbig eftersom han omotiverat skuldbelägger andra karaktärer utan att ta något eget ansvar.

 

I Dream On så får vi veta att Arties största dröm är att bli dansare. Han och Tina övar på ett dansnummer när han bestämmer sig för att försöka gå med kryckor. Hon frågar om han gjort något liknande tidigare och verkar skeptisk. Han erkänner att så inte är fallet men hon hjälper honom ändå. Han faller till marken och skriker åt tina att hon pressade honom till det och inte borde ha gjort så mot honom. Hon ber om ursäkt. I nästa scen med Artie och Tina så ber hon om ursäkt igen, och Artie ber om ursäkt, med hänvisning till att han är i förnekelse om hur hopplöst hans tillstånd är.

 

Artie ber inte om ursäkt för att han anklagade Tina för att ha pressat honom att göra något som han själv föreslog och som hon var skeptisk till. Hans ursäkt antyder främst att han borde vetat bättre än att låta henne göra det. Vilket hon inte gjorde. Det nämns aldrig igen.

 

I Duets har Brittany och Artie sex. Det sker mycket kort efter att Artie har sagt att han fortfarande inte kommit över Tina och han påpekar tidigare i avsnittet att det är första gången hon ens sett honom i ögonen. Senare säger Santana att Brittany utnyttjade honom för hans röst skull, och tydliggör att Brittany haft sex med mängder av folk. Artie gör slut med Brittany och är upprörd eftersom sex inte betyder något för henne, men är väldigt meninsgfullt för honom.

 

Vad fan. Artie har ingen anledning att tro att Brittany skulle tillskriva sex någon särskild mening. Han har vait närvarande när hennes promiskuitet har påpekats mängder av gånger. Precis innan de har sex säger hon något i stil med: "You're on the football team now anyways, so we're gonna get around to this at some point." Låt gå för att hon möjligen ljugit om att hon är intresserad av honom (vilket hon faktiskt verkar vara), men att hon inte ser sex som något speciellt och meningsfullt är hon väldigt tydlig med. Artie, om du värderar din oskuld så högt så kanske du inte ska ha sex med en tjej som aldrig haft ögonkontakt med dig tidigare och som motiverar sin önskan att vara din flickvän med att hon gillar tanken på att rulla omkring dig. Du kanske inte ska ha sex med henne när du inte har kommit över din tidigare flickvän. Du kanske ska ta lite eget ansvar istället för att skälla ut Brittany för att hon inte tar hänsyn till känslor du inte har uttryckt?

 


Artie är inte den enda karaktären i serien som agerar omotiverat skuldbeläggande och irrationellt ibland. Men Artie blir inte kritiserad för det och ofta framställs det som motiverat. De övriga karaktärerna ber om ursäkt när de borde bli förbannade över att bli anklagade över saker de inte har gjort. När Artie faktiskt får kritik tenderar han att inte ta åt sig av den (i Audition påpekar Tina att han ignorerade henne och hennes intressen när de var tillsammans och Artie försöker få tillbaka henne genom att skaffa magmuskler). I majoriteten av de sångfria scenerna som Artie dominerar så tycker han synd om sig själv. En bit in i andra säsongen får Artie delta i storylines som inte fokuserar på att han är rullstolsbunden, men han beter sig fortfarande rätt jobbigt. Karaktärsutveckling, tack!

Bröst, hälften av mänskligheten har dem

Idag läste jag för gud vet vilken gång i ordningen ett foruminlägg av en man som hävdade att kvinnobröst är en sexuell och sexuellt attraktiv kroppsdel. En objektivt sexuell sådan alltså, med lite vaga hänvisningar till teorier om evolution och zoologi som inte är i närheten av verifierade, snarare än en kroppsdel som är kraftigt sexualiserad i den här kulturen eller en kroppsdel som han själv finner sexuell och attraherande. Om man väljer att se bortom västerländsk, nutida kultur så noterar man att andra kroppsdelar anses minst lika sexuella och attraktiva i vissa kulturer. Väljer man att se bortom sitt eget kön kanske man också noterar att de flesta heterosexuella kvinnor förmodligen inte attraheras sexuellt av kvinnobröst. Jag attraheras av kvinnor ibland men upplever inte kvinnobröst som mer sexuellt tilltalande än andra kroppsdelar. Jag blir inte mer upphetsad av att någon rör mina bröst än de flesta andra av mina kroppsdelar. Jag är såklart medveten om att kvinnobröst anses vara en sexuell kroppsdel och vad det innebär, men i praktiken så är varken mina eller andra kvinnors bröst något som jag känner är mer sexuellt än andra kroppsdelar. Jag gissar att jag inte är ensam om att känna så, och det är så tröttsamt att vad som är sexuellt och sexigt definieras utifrån manlig sexualitet. En bildsökning på google på "sexig", "sexy", "hot" och liknande resulterar nästan enbart i bilder på kvinnor på de första sidorna. Letar man efter bilder på sexiga män så är även dessa i stor utsträckning sedda ur ett manligt perspektiv, enligt The Andro-Aperture Project (en del av bilderna i inlägget är NSFW). Så tröttsamt.

Objektivt sexuell kulle, bild lånad härifrån.

Detektivbyrån

 

 

Igår ville jag ha tag på sångfri musik att lyssna på medan jag sysslade med skolarbete och återupptäckte Detektivbyrån. De påminner mig om Yann Tiersen och gör mig glad och finns på Spotify.

Svenskt näringsliv vill sänka studiebidraget för hobbykurser

Svenskt Näringsliv föreslår sänkt studiebidrag för utbildningar som inte leder till ett jobb som är relevant för utbildningen, skriver SvD. Främst verkar det som att studenter på humaniora- och konstutbildningar skulle drabbas av detta. De verkar inte få medhåll av särskilt många alls, tack och lov.

 

Jag tycker att det är ett jättedåligt förslag. I DN talar Malin Sahlén om hobbykurser som är roliga mer än användbara. Det känns tydligt att Svenskt Näringsliv tycker att universitetsutbildningar ska vara givande för samhället i stort och inte enbart för individen, vilket de tycker att utbildningar som inte leder till ett jobb på samma område är.

 

Först och främst är det ju fel. De flesta utbildningar ger kunskaper och färdigheter som är användbara även utanför utbildningsområdet. Men även om så inte var fallet så skulle jag tycka att det var ett dåligt förslag. Jag vill inte vara en del av ett samhälle som mäter värdet av kunskap i ökad anställsbarhet. Jag vill ha ett samhälle som är för personlig utveckling, som tycker att kunskap är viktigt och värdefullt och som låter sina invånare ha andra syften i livet än att tjäna pengar. Skattepengar är menade att gå till folkets gemensamma intressen och jag förstår inte varför dessa intressen skulle vara begränsade till att skaffa mer skattepengar.

 

Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister sammanfattar mina tankar kirng saken rätt väl i DN:

"Men min utgångspunkt är att ingen kunskap är bortslösad. Används den inte direkt i ett yrke kan den användas inom ramen för organsitionsliv eller på andra sätt för samhället. Utbildning har ett mervärde i sig själv."


Varför är inte Sabuni vår utbildningsminister istället för major Björklund?

RSS 2.0