Långvarighet som ett relationsmått

En grej som jag tycker är rätt tröttsam är när tendensen att värdera förhållanden efter hur länge de varar. Det tydligaste exemplet är när påståenden i stil med ”skilsmässa är vanligare bland par som gifter sig ungt” används som ett argument emot att gifta sig ungt. Visst finns det en poäng i att undvika att ingå en juridisk situation som man kanske senare ångrar, men många verkar snarare lägga fokus på att relationen tar slut. På samma sätt har jag hört människor argumentera diverse olika livsstilsval med hänvisning till hur det påverkar skilsmässostatistiken.
 
 
 
Säkert beror det här delvis på att skilsmässa är ett enkelt mått att använda, men jag tycker ändå att det är dåligt. Visst, om ett gift par skiljer sig så beror det nog oftast på att de inte (längre) var nöjda och lyckliga tillsammans, men det betyder ju verkligen inte att alla par som fortsätter vara gifta är det. Inte heller betyder det att paren som skiljer sig inte varit väldigt lyckliga tillsammans tidigare eller fått ut mycket glädje ur sin relation.
 
 
Jag tänker att det här hör lite ihop med idén om att man ska hitta Den Rätta och leva lycklig i alla sina dar med denne. Förhållanden som inte varar resten av livet blir liksom lite mindre värda i jämförelse.
 
 
Det är hemskt synd, tycker jag. Inte för att det är något dåligt med förhållanden som varar tills någon av parterna dör, självklart inte, men för att det ibland påverkar människors nuvarande beteende oproportionerligt mycket. Hur länge en relation varar är faktiskt av mycket mindre vikt än hur relationen påverkar personerna som har den medan de har den.


Kommentarer
MarySaintMary

Ja, och att folk ser det som ett så stort misslyckande att skiljas! Det är väl skitbra att skiljas om man inte trivs med varandra länge, även om det såklart är jobbigt. Att man skiljer sig betyder ju inte att relationen inte var värt något innan dess.

Svar: Verkligen! Jag tror att färre personer skulle se det som något slags misslyckande att avsluta en relation om det inte fanns så mycket prestation och status bundet till att ha en parter (eller för den delen ha många och nära vänner).
Alice

2012-11-12 @ 19:33:54
URL: http://marysaintmary.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0