Är sex en rättighet?

För några månader sedan hade Vecka 6, ett projekt som uppmuntrar bloggare att skriva om sex och som har ett nytt tema att skriva om varje vecka, temat ”Är sex en rättighet?”.

 

Det finns flera bloggare som har skrivit smarta och tänkvärda inlägg på temat, som jag tycker att ni borde läsa.

 

De flesta kan förhoppningsvis skriva under på att man inte har rätt att ha sex med andra människor, men också på att man har rätt att slippa bli straffad för att man har sex på ett visst sätt, så länge det inte utgör en kränkning mot någon annans självbestämmande över sin kropp och sexualitet.

 

Själv tycker jag att hela frågan egentligen kan ses som en förlängning av rätten att bestämma över sin egen kropp och vad som händer med den, och av samhällets skyldighet att försöka främja den rättigheten genom att se till att alla människor befinner sig i en position där de fritt kan fatta sådana beslut.

 

Vad innebär det? Tja, det innebär att ingen har rätt att utsätta andra människor för sexuella handlingar som de inte samtyckt till, eller att utnyttja att deras beslutsförmåga är temporärt eller permanent nedsatt för att utsätta dem för sexuella handlingar (till exempel på grund av berusning, ålder, sjukdom, sömn eller något annat).

 

Men det innebär också att samhället inte har rätt att straffa någon för sexuella handlingar som de gjort i samförstånd och samtycke med berörda personer.

 

Det innebär dessutom att samhället har en skyldighet att främja människors förmåga att själva bestämma över vad som händer med våra kroppar genom att se till att skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar, preventivmedel, abort och information kring sex och dess konsekvenser finns tillgängligt.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0