Lästips: Vetenskapliga sanningar och feministiska myter

För ett tag sedan länkade Sofia Zettermark till det här bemötandet på Per Ströms Sex feministiska myter, skrivet av fyra nationalekonomer vid Stockholms Universitet.

Den innehåller bland annat det här citatet, som belyser problemet med att bedöma "lika arbete" utifrån statistik:

"Det finns också skäl till att siffrorna kan underskatta de verkliga skillnaderna. Ett sådant skäl är naturligtvis att om en arbetsgivare godtyckligt vill ge en viss anställd (t ex en man) mer betalt, kan arbetsgivaren helt enkelt tilldela honom en lite tjusigare titel, utan att för den skull ändra arbetets innehåll. Då får den kvinnliga och den manliga löntagaren två helt olika befattningar i Meyersson-Petersens statistik – och någon ”oförklarad” löneskillnad finns därför inte. Exemplet visar hur svårt det är att avgöra vad som egentligen är ”lika arbete”. Även om två personer har exakt lika arbete kan de av olika skäl ha olika titlar. Därmed har problemet sopats under mattan och lönestatistiken blir missvisande."


Artikeln är varken särskilt lång eller särskilt svårläst och den visar på ett bra sätt hur både statistik och källhänvisning kan användas för att ge en missvisade sätt, vilket i min mening gör den läsvärd även för den som inte är särskilt intresserad av vare sig Per Ström eller feminism. Så läs den!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0