Nackdelen med demokrati

Appropå KD:s motbjudande behandling av transpersoner... varför tillåter vi ens det?

 

Varför får beslut som rör en minoritetet av befolkningens rättigheter fattas av hela befolkningen, inklusive den del som faktiskt inte har någonting med saken att göra? Varför får cispersoner besluta vad som krävs av transpersoner för att de ska få ta del av privilegiet att ha en kropp och ett juridiskt kön som samstämmer med deras könsidentitet? Varför får män besluta om kvinnor ska ha rätt att göra aborter*? Varför får människor utan funktionshinder besluta vilket stöd människor med funktionshinder ska få? Varför få heterosexuella människor besluta om samkönade par ska få gifta sig, skaffa barn eller ens utöva sin sexuella läggning?

 

Jag förstår verkligen inte hur det kan ses som en bra och acceptabel idé. Jag förstår att hela poängen med demokrati är att alla ska få säga sitt i alla frågor, men alla frågor berör inte alla medborgare.

 

* Ja, jag vet att kvinnor inte är en minoritet av befolkningen.



Kommentarer
Fröken Bella

För att vi har indirekt demokrati och är för lata för att demonstrera mot all som i typ Frankrike?

2012-01-12 @ 22:38:44
URL: http://frokenbella.se
Alice

Fröken Bella: Mja, samma problem återfinns ju i direkt demokrati om inte de som inte berörs av vad som röstas om utesluts.

2012-01-12 @ 22:54:22
URL: http://theolddays.blogg.se/
Fröken Bella

Alltså, ja. Det var inte meningen att försvara systemet, men jag tror inte att folk vet om detta. Se bara på hur media struntat i att rapportera om detta.

2012-01-12 @ 23:05:55
URL: http://frokenbella.se
Alice

Fröken Bella: Ah, du tänker så. Jag tror också att du har rätt i det - jag visste ens inte att vi hade en sådan lag förrän jag började läsa feministbloggar som tog upp det.

2012-01-12 @ 23:46:56
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0