Sjukvårdens rutiner står inte över lagen

Attityderna kring rättegången som drog igång för några dagar sedan - mot barnläkaren som är anklagad för dråp - gör mig så irriterad. Väldigt många debattartiklar kring det verkar antyda att åtalet är orealistiskt och ignorerar vårdens rutiner. Så vad? Sjukvården står inte över lagen, och om vårdens rutiner inte stämmer med lagen så är det ett problem som behöver uppmärksammas. Det är en attityd som jag finner djupt problematisk. Både enskilda läkare och vården i stort måste kunna granskas av rättsväsendet när misstanke om brott finns. Hur ska patienter kunna ha förtroende för sina läkare om dessa står över all juridisk misstanke?

 

Åklagarsidan anklagas för att ha missförstått vårdens uppgifter och ägna sig åt paragrafrytteri. Den typen av anklagelser ignorerar dock åklagarnas uppgifter. Det är inte enskilda åklagares uppgift att stifta lagar, deras uppgift är att efterfölja de lagar som redan stiftats och väcka åtal då de tror att ett sådant skulle leda till en fällande dom. Om åklagarväsendet börjar blanda in personlig moral och stuntar i att väcka åtal av olika anledningar så får vi dels ett korrumperat rättssystem och dels begränsade möjligheter att utvärdera konsekvenserna av de lagar vi har. Om vi inte gillar vad en lag innebär i praktiken så ska lagen ändras, inte att den efterföljs.

 

Aktiv dödshjälp är inte lagligt i Sverige. Att injicera en dödlig dos narkosmedel i ett barn vars livsuppehållande behandling har avbrutits utan dess vårdnadshavares vetskap eller medgivande är inte bara olagligt utan också moraliskt tveksamt. Jag är för en legalisering av aktiv dödshjälp, men då under förutsättningarna att det är ett val som ges till patienten eller den person som fattar medicinska beslut åt denna och att det är en process som dokumenteras. Men aktiv dödshjälp som något som sker i smyg av läkare som inte har patientens stöd? I helvete heller.

 

Bara för att förtydliga: Jag försöker inte uttala mig om läkarens skyldighet eller oskydlighet. Det är upp till domstolen att avgöra. Men jag finner det helt oacceptabelt att föreslå att en läkare på grund av sitt yrke skulle slippa juridisk granskning eller att åklagare ska strunta i att väcka åtal för att respektera sjukvårdens rutiner.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0