Vad är definitionen av normalt?

DN skriver att färre personer är tjocka i USA för stunden än förra året, med vilket de menar att normalviktiga amerikaner har ökat med en procentenhet. De passar dock på att påpeka att feta och överviktiga fortfarande utgör 60% av USA:s befolkning. Är det inte lite absurdt att kalla det "normalvikt" när kategorin är i minoritet?

 

Samma studie som konstaterat detta föreslår tydligen också att förändringen kan bero på den ekonomiska krisen, med hänvisning till att färre amerikaner nu har råd att gå på restaurang. Vilket bara är... va? Om det var ett korrekt antagande så borde fetma och övervikt bland USA:s befolkning öka i takt med inkomstnivåer. Det gör det inte. Amerikanska kvinnor med låg inkomst och låg utbildningsnivå är överviktiga och feta i större utsträckning än amerikanska kvinnor med hög inkomst och hög utbildningsnivå. Hos amerikanska män finns inget starkt samband åt något av hållen.

 

De där sambanden gäller för övrigt rent generellt i I-länder. Först när det rör sig om U-länder så är hög socioekonomisk status något som har ett starkt samband med övervikt och fetma. Det är en annan anledning till att Danmarks fettskatt är otroligt verklighetsfrånvänd om dess syfte nu är att minska andelen personer vars vikt överskrider ett normalviktigt BMI.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0