Förtryck med ny etikett

Ibland verkar det som om hat och fördomar mot olika grupper aldrig försvinner utan bara ändrar skepnad.

 

I rasistkretsar verkar påståenden om olika folkslags biologiska underlägsenhet ha ersatts av påståenden om att dessa folkslags kultur istället gör dem till [valfritt nedsättande ord]. Tydligen slutar det vara rasism då.

 

Diverse sexuella läggningar och preferenser har slutat vara en synd och blivit onaturliga eller sjukliga istället.

 

Kvinnor är inte längre underlägsna män, de är bara genetiskt anpassade att vara bra på saker som råkar vara mindre fördelaktiga att vara bra på än de saker män är genetiskt anpassade att vara bra på.

 

Jag blir bara trött på det här. Det känns som att så fort rasister, sexister och homofober fått sina påståenden motbevisade hittar de på en ny anledning för att få fortsätta förtrycka och hata människor.

Det som stör mig mest är nog att det inte ens är bra anledningar till att förtryck och hat. Människor förtjänar respekt, rättigheter och medmänsklighet. Deras genetik, deras intelligens, deras sexualitet och deras etnicitet förändrar inte det.



Kommentarer
Nicole

Otroligt rätt, frustrerande som fan!

2011-11-15 @ 18:05:03
URL: http://aelman.blogg.se/
Tånaglar

Du har så rätt. Irriterande att nästan inga fördomar och slutsatser om olika grupper av människor försvinner. Så fort den gamla anledningen med all rätt har kastats i soporna så grävs det desperat efter nya sätt att legitimera samma problematiska synsätt.



Och ja din sista paragraf, sant! Så många verkar anse att det är fullt rationellt att behandla en grupp orättvist och förtryckande så länge det finns "bevis" på att denna grupp är fundamentalt annorlunda eller nåt.

2011-11-17 @ 13:41:15


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0