Nothing tastes as good as thin feels

Isabelle Ståhl nämnde i förbigående här att Kate Moss har en t-shirt med texten "Nothing tastes as good as skinny feels". Något av en klassiker i pro ana-kretsar, men tydligen börjar det bli ett accepterat motto.

 

Det är så fel att det finns inte. Att vara smal känns säkert fint om man tillhör den minoritetsgrupp som är riktigt smala och skulle ha väldigt svårt att gå upp i vikt om de försökte. Men frasen är ganska tydligt riktad till personer som håller sig smala genom att begränsa vad de äter.

 

I motsats till vad bantningsindustrin verkar tro så är människokroppar inte korkade. Människokroppar har mängder av mekanismer för att reglera hunger, mättnad, matspjälkning, energiförbrukning och liknande. Det är inte särskilt konstigt att människor tror att vi kan sätta oss över de mekanismerna. Om vi kan sätta oss över viljan att slå den där jobbiga arbetskamraten i ansiktet, varför skulle vi inte kunna sätta oss över andra primitiva känslor som hunger? Men, som sagt, människokroppar är inte korkade. De märker när de inte får nog mycket energi (mat, alltså) och de reagerar på det.

 

Reaktionen på för lite energi som eftersträvas av bantare är att kroppen i brist på tillförd energi ska börja bryta ner sig själv för att använda lagrat fett som energi istället. Det inträffar, så visst, låter man bli att äta så går man ner i vikt. Tråkigt nog för alla som bantar så är det inte det enda som människokroppar gör när de inte tillförs nog mycket energi. De börjar också spara på den energi som tillförs. Några av de saker som inträffar då är att puls, blodtryck och andning sänks, vilket kan leda till yrsel och svimningar. Kroppstemperaturen sjunker också, med följd att man fryser. Eftersom människokroppar fortfarande inte är korkade så fattar de att de behöver mat och lägger all sin fokus på att hitta sådan, med rastlöshet, sömnstörningar och matfixering som följd. Man får också lågt blodsocker, vilket i praktiken innebär att hjärnan inte får tillräckligt med energi för att fungera ordentligt. Man blir lättirriterad och har svårt att koncentrera sig. Man får tendenser till hetsätning.

Att vara irriterad, sömnstörd, rastlöst och okoncentrerad känns inte bra. Att ha yrsel och svimningskänslor känns inte bra. Att frysa hela tiden känns inte bra.  Att vara fixerad vid mat känns inte bra.

 

Lägg sedan till de näringsbrister som lär uppkomma om man bantar nog länge. Fettbrist leder till att nervtrådarna i hjärnan inte isoleras ordentligt ifrån varandra, med kognitiva svårigheter som följd. Järnbrist innebär trötthet och försämrad kondition, eftersom blodet inte kan transportera syre lika väl. Brist på vitamin B12, som tenderar att saknas i traditionell bantningskost, kan leda till nervskador.

 

Att vara smal för att man ligger på ett konstant energiunderskott känns inte bra. Mat är viktigt för oss. Mat håller oss vid liv. Mat ger oss möjlighet att röra oss, att tänka, att känna. Hunger är inte någon primitiv känsla som vi borde undantrycka och behärska. Det är ett väldigt konkret uttryck för livsvilja hos alla de celler som vi är sammansatta av, och det borde respekteras.



Kommentarer
hanna - happy happy fatgirl

Sjukt bra skrivet!

2011-08-11 @ 12:07:08
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Alice

Hanna: Tack!

2011-08-11 @ 13:23:46
URL: http://theolddays.blogg.se/
IG

Wow, riktigt bra text!

Jag håller på att gå ner i vikt genom att TRÄNA.

Och det känns bra och jag kan äta god mat.

2011-08-11 @ 16:42:01
URL: http://igranlund.blogg.se/
Ann-Charlotte

<3 Hurra för dig!

2011-08-11 @ 17:54:27
URL: http://anncharlottemaned.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0