Om övervikt och hälsa

Lady Dahmer skriver om tjocka kvinnor som hon tycker är snygga och den första kommentaren är att bukfetma och övervikt minsann inte är hälsosam. (Härifrån kommer jag använda ordet övervikt för att mena ett BMI över 25, eftersom det är vad forskningen brukar utgå ifrån.)

 

Det fortsatta temat i kommentarerna är att alla vet ju att det är farligt att vara tjock.

 

Så till en början, "alla vet" är ett otroligt dålig argument. Hur många forskare genom historiens gång inte blivit utskrattade för att de ifrågasatt vad "alla vet"? Jag tror absolut att vi överskattar oss själva om vi tror att inte många av våra sanningar om hur världen är funtad så småningom kommer revideras.

 

Hur som helst, det är inte alls så att "alla vet" att övervikt är ohälsosamt. Vad "alla vet" är att övervikt är en riskfaktor för vissa sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Det är den vedertagna idén, trots att det finns en hel del anledningar till att ifrågasätta även det. Några andra riskfaktorer för kardiovaskulära sjukdomar är hög ålder, att vara man och att ha asiatiskt eller afrikanskt påbrå.

 

Jag har aldrig hört någon påstå att det är ohälsosamt att vara man, bli gammal eller ha asiatiskt påbrå. Jag har aldrig hört någon säga att personer som tillhör någon av de grupperna omöjligt kan vara hälsosam. Jag har aldrig hört någon säga att de egenskaperna leder till sjukdomar. Det finns ungefär lika mycket belägg för de påståendena som det finns för samma påståenden kring överviktiga personer.  

 

Jag tar upp det här för att förtydliga vad en riskfaktor är. Riskfaktorer bestäms utifrån epidemiologi - de visar vilka grupper som statistiskt sett löper extra hög risk att drabbas av sjukdomar, men de förklarar inte orsakssamband. De betyder inte att alla personer som tillhör en riskgrupp kommer få sjukdomen eller att ingen som inte gör det kommer klara sig undan den.

 

 

Om vi är överrens om att riskfaktorer är något annat än orsak till sjukdomar så kan vi fortsätta till nästa problem med resonemanget kring hälsa och övervikt.

 

Det finns såklart livsstilsfaktorer som utgör riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar också. Tobaksanvändning, fysisk inaktivitet, hög alkoholkonsumtion och en diet med stor andel mättat fett är några exempel. De här sakerna är möjliga att påverka, även om det kan vara svårt. Det är också här många vill passa in övervikt.

 

Problemet är att övervikt inte är ett beteende. Jag menar inte att förringa problemet med att förändra sina vanor, för det kan absolut vara jättesvårt, men konceptet i sig är ganska enkelt. Antingen så drar du ned på alkoholkonsumtionen eller så gör du inte det. Ens kroppsvikt är annorlunda – den är resultatet av många olika faktorer. Gener, genuttryck, hormonnivåer, beteende, omgivning. Vissa av de sakerna kan enkelt påverkas, vissa av dem går inte alls att ändra på och vissa av är i sin tur styrda av en rad olika faktorer. Faktum är att det är väldigt svårt att gå ned i vikt och behålla sin nya vikt under flera år framåt. I de flesta viktminskningsstudier som sträcker sig över minst fem år så brukar 95-98% av deltagarna ha gått upp till sin ursprungliga vikt eller högre efter fem år. Många gör det snabbare än så. När vi pratar om livslång hälsa så är det här väldigt kort tid och det får helt enkelt konstateras att det inte är ett särskilt realistiskt förslag att överviktiga personer ska gå ned till normalvikt och sedan hålla sig på den vikten, även om det skulle innebära att de slutar befinna sig i en specifik riskgrupp. Eftersom så kallad jojobantning anses vara skadligt så är det heller ingen god idé att rekommendera överviktiga personer att försöka göra det här regelbundet.

 

En betydligt mer realistisk rekommendation är såklart att förändra de andra riskfaktorerna som vi talade om tidigare, i den mån de förekommer. Överviktiga människor, såväl som normalviktiga människor, kan såklart ha en livsstil som gör att de löper större risk att få vissa sjukdomar. Vill man då skydda sig mot dessa sjukdomar så är det en bra idé att förändra sin livsstil på ett sätt som är mer hälsofrämjande. Ibland kan sådana förändringar leda till viktförändringar och förändring i kroppssammansättning, men inte alltid och det bör inte vara syftet med dem. Hälsosamma vanor är inte hälsosamma eftersom de leder till en viss vikt, utan eftersom de håller dig friskare och mer välmående än ohälsosamma vanor.

 

Så, sammanfattning: Övervikt kan vara en riskfaktor för vissa sjukdomar. Det är en riskfaktor som är väldigt svår att påverka över längre tid. Det finns andra riskfaktorer som faktiskt går att påverka och det är bättre att fokusera på dem.

 

Det här handlar såklart bara om hälsa och vilka rekommendationer jag tycker bör ges kring den. Andra personer har gjort andra tolkningar utifrån den forskning som finns. Men även de personerna borde inse att hälsa är var och ens ensak och ingenting som främlingar otillfrågat bör lägga sig i. De borde också inse att även sjuka människor eller människor som löper högre risk att så småningom bli sjuka på grund av sina vanor ska behandlas med samma respekt och integritet som andra människor. De borde också inse att människor har rätt att själva bestämma över sina egna kroppar och liv, även om de besluten skulle vara ohälsosamma.

 

Jag skriver om övervikt och hälsa ibland, eftersom jag tycker att den allmänna uppfattningen på området inte stämmer överrens med den forskning som finns och att bilden som förmedlas är skadlig. Men även om jag skulle ha helt fel så är det fortfarande inte okej att lägga sig i andra människors hälsa eller behandla människor olika på grund av deras kroppsvikt.



Kommentarer
Katten Jones

Fantastiskt bra inlägg!

Svar: Tack, kul att höra!
Alice

2012-09-03 @ 10:44:27
URL: http://kattenjones.blogspot.com/
Amadeus

Väldigt bra skrivet.

Svar: Tack, kul att du tycker det!
Alice

2012-09-03 @ 11:14:33
Karl

Ja, det finns två problem som du tar upp -- (1) en riskfaktor, som övervikt, är kanske inte påverkbar och (2) den kanske inte är kausal. Även för de påverkbara faktorer du räknar upp (t.ex. mycket alkohol) gäller ju att en modifiering av dem i sig inte påverkar sjukdomsfrekvensen om de inte är kausala. Det vore kanske intressant att titta på denna artikel av Loic Capron: http://www.masson.fr/masson/MDOI-DM-02-2003-29-1-1262-3636-101019-ART1. Han menar att vi bör skilja mellan tre nivåer: (1) riskmarkörer, som korrelerar med en sjukdom (2) riskfaktorer, där man kan påverka sjukdomen genom att modifiera faktorn och (3) nödvändiga orsaker, riskfaktorer sådana att en sjukdom aldrig inträffar i deras frånvaro. För kranskärlssjukdom, säger han, känner vi i dag till massor av riskmarkörer, två riskfaktorer och ingen nödvändig orsak.

Svar: Tack för länken, den verkar intressant!
Alice

2012-09-03 @ 16:15:22
URL: http://diversepedanteri.blogspot.com/
Tjockisen

Som överviktig blir jag otroligt glad att få läsa en annan syn på övervikt! Jag äter väldigt lite animaliskt fett och rör regelbundet men har ändå ett BMI över 30 och mår bra och är frisk.

Svar: Good for you :)
Alice

2012-09-03 @ 18:15:32
ante sewerin

Det är underbart att få läsa något som är sakligt, och faktiskt litet trösterikt att läsa - till skillnad från dags- och kvällstidningen. Tack!

2012-12-31 @ 14:58:15
URL: http://macilane.wordpress.com
Lanja - www.lanjas.com

bra skirvet

2013-01-04 @ 15:15:57
URL: http://lanjas.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0