Om att betala för sjukvård

"Egentligen är det helt rätt att en själv fick betala för aborten. En borde ju kunna förväntas ta ansvar för vad en gjort. 10000 för en abort är ju ganska lite jämfört med vad killar som blir pappa mot sin önskan får betala. Om nu killar förväntas kunna ta ansvar för sina spermier så borde ju faktiskt vi tjejer kunna ta ansvar för våra ägg lixom."
- Kommentar hos Fanny
 
Till en början; syftet med det här förslaget är inte att få människor att ta ansvar för sina handlingar. Om det rörde sig om att ta ansvar för konsekvenserna av sex så skulle det också inkludera att låta människor betala för sina förlossningar (som kan kosta någonstans mellan 25 000 och 60 000), sina läkarbesök under graviditeter och sina provtagningar och behandlingar för könssjukdomar. Syftet med förslaget är att försöka skrämma folk till att avstå från sex och använda preventivmedel.
 
Det här om att "ta ansvar" för sina handlingar dyker up rätt ofta när det talas om att betala för viss typ av sjukvård - utöver abortsökande så brukar även rökare, människor med ett BMI över 30, missbrukare och en hel del andra grupper få höra ungefär samma sak.
 
Problemet här är att hela vårt sjukvårdssystem är uppbyggt kring idén att alla ska kunna få den vård de behöver, oavsett varför de behöver den. Utöver att behandla rena sjukdomstillstånd så sysslar sjukvården också med en hel del andra saker, inklusive åtgärder som har med reproduktion att göra - preventivmedel, steriliseringar, aborter, förlossningar och vård under graviditeter.
 
Det kan man ju tycka vad man vill om, men det känns lite fånigt att börja exkludera vissa typer av åtgärder eller vissa typer av patienter ur den fria sjukvården utan att erbjuda ett realistiskt alternativ. Att vissa personer tvingas betala hela sina sjukvårdskostnader på egen hand, samtidigt som vi har ett samhälle som inte är anpassat efter det, är en riktigt dålig idé.
 
Sjukvård kostar väldigt mycket pengar. Kolla på de här siffrorna från Lanstinget i Jönköpings Län. Ett vanligt läkarbesök på vårdcentralen kostar landstinget runt 1200 kronor. Ett specialistbesök går på 3500 kronor, en operation där patienten åker hem samma dag kostar 19 000 kronor och en komplicerad operation med sjukhusvistelse i tio dagar kostar 125 000 kronor. Det är inte realistiskt att tro att särskilt många har råd att betala hela sina sjukvårdskostnader på egen hand, så vad man faktiskt förespråkar när man menar att vissa personer ska behöva betala sin egen sjukvård är att vissa personer inte ska få någon sjukvård. Jag vill inte leva i ett samhälle där bara en del personers hälsa är viktig.


Kommentarer
den rabiata orakade flat-feministen fanny

Det handlar ju verkligen _bara_ om folks subjektiva bedömningar om vad som är självförvållat och inte. Man kan behöva göra abort för att man blivit våldtagen, kondomen spruckit, p-pillrerna ej fungerade eller vad fan som helst.

Svar: Jag har hört folk på allvar påstå att om man inte är villig att genomgå en graviditet och en förlossning så borde man inte ha sex överhuvudtaget, även om man använder preventivmedel, och att man annars får skylla sig själv.
Hela den idén är så otroligt godtycklig, i och med att det går att argumentera för att precis vilken sjukdom eller skada som helst är delvis självförvållad.
Alice

2012-06-26 @ 10:24:52
URL: http://arsinoe.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0