Abort som preventivmedel

Två SD:are har tydligen föreslagit att en abort ska ersättas med 10 000 kronor till landstinget om det inte finns läkarintyg som säger att hälsoskäl till denna finns. Det är lite oklart om de menar att enbart modern eller bägge föräldrarna ska stå för den kostnaden, men ja.

Den ena av dessa påstår att abort används som preventivmedel och att vanliga preventivmedel har blivit opopulära.

 

Påståendet om att aborter används som ett preventivmedel dyker upp hela tiden, men stämmer det ens?

 

Enligt Socialstyrelsens statistikdatabas gjordes 2011 20,8 aborter per 1000 kvinnor. I åldersgruppen där flest aborter sker (20-24 år) så är det 33 aborter/1000 kvinnor. Okidok. Det i sig säger ju inte så mycket om huruvida det används som ett preventivmedel eller inte.

 

Planned Parenthoodhar information om hur effektiva olika preventivmedel är. Kondomer innebär 98% säkerhet över ett år vid perfekt användning, alltså att 2 av 100 kvinnor per år kommer bli gravida om de använder kondom vid varje tillfälle och använder den helt rätt. För hormonella preventivmedel rör det sig om 1 kvinna av 100 vid perfekt användning. Om dessa preventivmedel inte används helt rätt så ökar såklart risken för graviditet (till 18% över ett år för kondom och 9% över ett år för p-piller). Om ingen preventivmetod överhuvudtaget används så är risken för graviditet över ett år runt 85%.

 

20,8 aborter/1000 kvinnor verkar inte som en särskilt orimlig siffra. Inte ens i åldersgruppen med flest aborter är siffrorna särskilt mycket högre än antalet oplanerade graviditeter som skulle kunna väntas om alla använde kondom och gjorde det perfekt. De är definitivt färre än de 850 aborter/1000 kvinnor som skulle kunna förväntas om alla använde abort som en preventivmetod och ingen faktiskt ville blir gravid.

Den enda statistik jag kan hitta på om preventivmedel använts av abortsökande kvinnor kommer från 1996 och undersökningen Sex i Sverige (presenterad här i en annan artikel). Enligt den hade endast 36% av kvinnor som sökte abort inte använt någon preventivmetod överhuvudtaget vid tillfället då de blev gravida. Jag har inte hittat några aktuella siffror över preventivmedelsanvändning hos personer som söker aborter.

 

Enligt samma undersökning så hade svenskarna i genomsnitt 65,4 vaginala samlag per år (inkluderat de som inte hade sex överhuvudtaget). Hopslaget med 20,8 aborter/1000 kvinnor över ett år så får vi ett genomsnitt som säger att 0,0003% av alla vaginala samlag resulterar i en abort.

 

De här siffrorna är något jag har slängt ihop eftersom jag inte kunnat hitta några aktuella undersökningar som tittar på det här närmare, men utifrån den statistik jag kan hitta så verkar idén om att abort används som ett preventivmedel inte särskilt rimlig.Kommentarer
Anna

Jag bloggade också om det där, ett riktigt puckat förslag. Uärk.

Svar: Jag såg det, tycker också det är jättedumt.
Alice

2012-06-23 @ 20:27:13
URL: http://pinkcottoncloud.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0