Smalhetsprivilegium och tillgänglighet

Lady Dahmer skriver om en kvinna som inte fått åka vissa av Lisebergs åkattraktioner för att hon var för tjock för att det skulle anses säkert. LD tycker inte att det är diskriminering eftersom det är en säkerhetsfråga. Och alltså, ja, fast nej.
 
En del i smalhetsprivilegium är att om man är smal så är många olika saker i samhället anpassade efter ens kroppsform. Inte bara kläder utan också saker som sittplatser i kollektivtrafiken, stolar, tunnelbanespärrar och ja, tydligen också berg- och dalbanor.
 
Självklart tycker jag inte att Liseberg ska låta personer åka deras karuseller om det inte kan ske på ett säkert sätt. Men anledningen till att det inte kan ske på ett säkert sätt i det här fallet är att karusellerna är byggda för en viss kroppstyp, vilket faktiskt är diskriminerande.
 
Samma princip gäller ju när det föreslås att vissa personer ska betala dubbelt för flyg eftersom de tar upp två platser. Det är inte personerna i fråga som nödvändigtvis kräver två platser - det är sittplatserna som är byggda för att bara rymma vissa kroppar.
 
Diskriminering handlar inte bara om att säga att en viss grupp inte får göra något utan också om att skapa en situation där dessa inte kan göra något. Det är diskriminerande av ett företag att inte anställa personer som använder rullstol. Men det är också diskriminerande av ett företag att omöjliggöra för personer som använder rullstol att arbeta där genom att sakna ramper, handikappsanpassade toaletter och liknande. Samma princip gäller för kroppsstorlek.


Kommentarer
Esu

Okej I see your point men måste ändå fråga en sak. Vad skulle kunna göras åt saken just i fallet med bergochdalbanan? Om man antar att om man gör byglarna för stora så ramlar alla under en viss storlek ut, på samma sätt som att barn, kortväxta och andra under en viss längd inte får åka vissa saker för att de attraktionerna är gjorda för längre människor. Skulle man ha speciella platser för större menar du? Skulle det vara mindre diskriminerande? Nu förutsätter jag alltså att det inte går att bygga en bergochdalbana som passar precis alla storlekar, vet inte om det kanske finns redan en sådan det vore ju lösningen på det hela :)

Svar: Jag antar också att det finns begränsningar i hur karusellerna kan byggas och att målet är att så många som möjligt ska kunna åka säkert i dem. Speciella platser för större personer vore en lösning, om det är möjligt. I just det här fallet så tycker jag att det hade varit på sin plats att Liseberg ersatte åtminstone en del av hennes åkband och började ha tydligare information om vilka begränsningar deras olika karuseller har. På deras hemsida så går det lätt att hitta vilka längdbegränsningar som finns och de erbjuder dessutom särskilda åkpass för barn under en viss längd. Det är också enkelt att hitta information för personer med olika funktionshinder. Samma saker borde väl kunna skrivas ut för midjemått och liknande i den mån det är möjligt att bedöma (ett bälte har ju en viss maxlängd som är konstant, för byglar kan det kanske bli svårare).
Jag förstår att det kan vara svårt att anpassa åkattraktionerna så att alla ska kunna använda dem, men i så fall så tycker jag att man kan informera om det innan någon betalar för att få åka dem.
Alice

2012-07-11 @ 11:29:17
Marielle

Tror att det vore förödande att anpassa samhället efter människor med grov övervikt.

Svar: Hur tänker du då?
Alice

2012-07-11 @ 23:50:40
URL: http://jungeljerta.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0