Way out west och valfriheten

Jag har varit bortrest utan datortillgång ett tag och jag är lite sen att kommentera på det faktum att Way out west valde att enbart servera vegetarisk mat under festivalen. De uppgav själva att det var av miljöskäl, vilket vissa personer tyckte var bra och andra personer tyckte var stort hyckleri.
 
Hur som helst, en väldigt återkommande idé runt det hela var valfrihet. Way out west inskränkte på köttätares valfrihet när de inte erbjöd möjlighet att köpa kötträtter. Samma idé brukar komma upp när folk pratar om köttfri måndag i skolor - det är en inskränkning i elevernas valfrihet att inte servera kött.
 
Beroende på hur man ser på valfrihet så kan det påståendet vara antingen rätt eller fel. Är valfrihet rätten att välja mellan de alternativ som finns? I så fall så har den inte blivit inskränkt. Är valfriheten att välja precis vad man vill, oavsett vilka alternativ som erbjuds? Tja, då är det en inskränkning i den att begränsa alternativen till köttfria måltider, men valfriheten var redan begränsad innan dess. I skolmatsalar serveras väl i regel en eller möjligen ett par rätter. Restauranger har menyer med vilka rätter som finns.
 
Jag tycker att hela resonemanget runt valfrihet är rätt konstigt i sammanhanget, men det är egentligen inte det jag tänkte bemöta. Min invändning är att "valfrihet" i sig är ett rätt dåligt argument.
 
Det är inte alls självklart att man ska ha rätten och möjligheten att äta djur. Det handlar inte om ett val mellan två likvärdiga alternativ (veg och köttätande), det handlar om ett val mellan ett alternativ där andra varelser dödas och ett alternativ där de inte gör det. För mig så är det inte en fråga om att begränsa vad folk äter utan en fråga om vad människor har rätt att göra mot och med djur av andra arter.
 
Man kan såklart tycka att alla själva bör få bestämma om de vill äta djur eller inte. Jag tycker inte det, men jag vet att många andra vegetarianer och veganer gör. Men om det är vad man förespråkar så tycker jag ändå att man bör ha ett bättre argument för varför man ska ha rätten att äta kött (överallt, hela tiden) än att det är ett av de valalternativ som finns.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0