GSM vs HBTQ

Det är Pridevecka och jag lär vara för upptagen med att gå på semenarier och festa för att få särskilt mycket bloggande gjort, men här kommer en snabbis.
 
 
På en del engelskspråkiga bloggar har jag börjat stöta på begreppet GSM rätt ofta. Det står för Gender and Sexuality Minorities, eller på svenska Genus*- och SexualitetsMinoriteter (eller Köns- och SexualitetsMinoriteter, om man så vill).
 
 
Det används som ett alternativ till HBTQ, eftersom det omfattar alla sådana minoriteter. HBTQ står ju för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queers. Många vill dock inkludera även intersexuella personer, asexuella personer, demisexuella personer, pansexuella personer, personer med fetisher, personer som utövar BDSM, polypersoner och en hel radda andra identiteter som går att ha, som alla ligger utanför normen. HBTQIADPFBDSMP är lite för långt för att vara en praktisk förkortning. GSM fångar upp det här.
 
Alla grupper som faller in under GSM-begreppet har förstås inte exakt samma problem i samhället, men detsamma gäller redan för HBTQ-förkortningen. Så jag tycker att det är en praktisk och användbar förkortning.
 
*Genus i bemärkelsen "socialt kön".


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0