Om att "dö i förtid"

"Dö i förtid" används ju ofta när det ska pratas om hur farligt något är. Hur definieras det, egentligen?

 

När det pratas om att t ex rökare dör i förtid så menar man väl att rökare i genomsnitt lever kortare än icke-rökare, men det känns fortfarande som ett märkligt begrepp. Hela Sveriges befolkning lever i genomsnitt kortare än Japans befolkning. Dör vi i förtid?

 

Jag tycker att det är märkligt att prata om död som om det finns en viss ålder då livet automatiskt slutar. När det talas om att dö av naturliga orsaker eller hög ålder så är det som vanligen menas att dö av sjukdom. Din kropp har inte ett förbestämt utgångsdatum. Medellivslängd är den tid vi skulle leva om en hel grupp människors livstid slogs ihop och seda delades ut jämt till alla i gruppen - det säger inte särskilt mycket om hur länge en enskild individ kan förväntas överleva.

Jag tror att det här uttrycket används mest för att skrämma upp människor. Klart det låter mer slagkraftigt att dö i förtid än att tillhöra en grupp som statistiskt sett lever kortare än genomsnittet av befolkningen i allmänhet, alternativt kortare än genomsnittet av de som inte tillhör samma grupp.

 

Jag menar såklart inte att alla borde börja röka, eller göra något annat som är sammankopplat med försämrad hälsa eller förkortad livslängd. Men jag tycker inte det finns någon poäng med att låtsas att personer som gör det på något vis kommer missa en del av sin livslängd.Kommentarer
Karl

Jag håller till stor del med; det man menar är väl oftast att folk i den grupp som "dör i förtid" har högre hazard rate för död, alltså tenderar att dö tidigare, men "dö i förtid" låter väldigt värdeladdat. Det kan bli ännu mer förvirrat när man talar om specifika dödsorsaker. Ökade hazards för död i bröstcancer kan ibland översättas som "ökad risk att dö i bröstcancer", vilket lätt kan förväxlas med livstidsrisk (uttrycket "ökad risk att dö" ser av samma anledning lätt löjligt ut när det gäller total dödlighet), eller "ökad risk att dö i förtid i bröstcancer". Det vore kanske bättre med "dör tidigare av bröstcancer", men då kan det möjligen låta som man bara tittat på överlevnaden inom en grupp som dör av bröstcancer, vilket oftast inte är fallet. Avgränsningen mellan att dö av "sjukdom" och att dö av "hög ålder", som du skriver om, är ju också notoriskt problematisk.

2012-05-01 @ 13:45:16
URL: http://diversepedanteri.blogspot.com/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0