Tyvärr stämmer ofta fördomarna

Eftersom jag gillar källkritik så hoppade jag på One-Way Communications projekt om att granska källorna till Per Ströms Sex feministiska myter. Den här källan hittas under fotnot nummer 87 och är menad att motbevisa att kvinnor får sämre sjukvård än män.

 

Det här är vad Per Ström citerar:

“Allt som ser ut som sådan är inte ojämställd vård. […] Bland män under 60 insjuknar fyra gånger så många i hjärtkärlsjukdom som bland kvinnor. Är det ojämställt att, när en man och en kvinna i likartad ålder sitter i väntrummet och man kan misstänka hjärtkärlsjukdom, först ställa diagnos på mannen? Inte nödvändigtvis.”

 

Såhär fortsätter artikeln:

“Fördomen om hjärtkärlsjukdom som manlig stämmer ju i vissa åldersgrupper. Men om bägge får samma diagnos och man fortfarande behandlar mannen först, som tyvärr sker, kommer saken i annat läge. Den rimliga fördomen får då orimliga konsekvenser. Men helt kan man inte kasta fördomen över bord.”

 

Ledaren handlar för övrigt om (O)jämställdhet i hälsa och vård – en genusmedicisk kunskapsöversikt, en publikation från Sveriges kommuner och landsting. I den konstateras genomgående att kvinnor överlag får sämre sjukvård, alltså den påstådda myt som Per försöker motbevisa.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0