Biologifail

Jag håller på att läsa Biologi B. Min biologibok är frustrerande dålig. Jag har inte nog god koll på biologi för att riktigt veta om mycket av den är korrekt eller inte, men vissa saker är bara... fel. Den här meningen kommer upp i en faktaruta om vattenapteorin: "Som skydd för vatten har den unga kvinnan mödomshinna i vaginan. Det har inte schimpanser, men väl sälar och valar."

Alltså. Mödomshinnan är ett rätt utdaterat och missvisande ord för vad som annars brukar kallas hymen eller slidkrans. Den är inte i vaginan, utan vid dess öppning. Den finns inte bara hos unga kvinnor. Den finns dessutom hos schimpanser också.

 

Det är möjligt att sälar och valar och unga kvinnor har någon annan hinna som faktiskt befinner sig i vaginan, jag är inte nog inläst på vare sig valars, sälars eller människors anatomi för att säga annorlunda, men det är inte vad "mödomshinnan" åsyftar.

 

Avsnittet och matspjälkning och kost är värre. Det gör geniala saker i stil med att hävda att näringsbrist hos unga kvinnor som leder till amenorré liknar "svälttillståndet anorexia nervosa". I teorin så stämmer det väl, men anorexia är inte ett svälttillstånd, det är en mentalsjukdom. Effekterna av svält vid anorexia är huvudsakligen desamma som effekterna av svält av något annat skäl. Näringsbrist liknar inte anorexia, näringsbrist är något som brukar uppkomma vid anorexia.

 

Boken passar även på att hävda att vegetarisk kost är för proteinfattig för den som idrottar på hög nivå, trots att Livsmedelsverket och deras kanadensiska och amerikanska motsvarigheter tycker annorlunda. Oh, och att vegankost är en hälsofara eftersom den saknar vitamin B12, trots att det går alldeles utmärkt att ersätta animaliskt B12 med syntetiskt B12.

 

Dårskap.



Kommentarer
den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Jag tror att man brukar säga att anorexia är både mentalt och fysiskt. Den som svälter sig länge hamnar i ett fysiskt tillstånd där tankarna dels förvärras pga näringsbrist och kroppen inte kan ta emot näring.

2011-08-29 @ 11:41:06
URL: http://arsinoe.se
Alice

Ganska många av de psykiska symptomen vid anorexia har observerats även hos svältande personer utan ätstörningar, bla i The Minnesota Starvation Experiment. Det är rätt intressant.

2011-08-29 @ 16:38:45
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0