Det är radikalt att bry sig om hur folk mår

En grej som slår mig ibland är hur radikalt det faktiskt är att vilja att människor ska må bra.

Hur människor mår borde ju vara en rätt stor politisk fråga, men det talas knappt om utanför området "deprimerade ungdomar".

 

Många av de samhällsfrågor jag är intresserad av handlar om att människor ska få möjligheten att göra det de mår bra av, utan att bli dömda för det, när dessa saker inte skadar någon annan. Hur kan det på allvar vara en avvikande inställning?

 

Jag menar, visst, de flesta lär hålla med om det när man säger det så. Men det finns ändå folk som tycker att det är förskräckligt att låta barn göra vad de känner för om detta inte matchar med deras förväntade könsroll. Det finns folk som tycker att ungdomar inte ska få information om sex för att de kan få för sig att faktiskt ha sex då. Det finns folk som tycker att kvinnor som klär sig eller beter sig på ett visst sätt får skylla sig själva om de utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier. Det finns folk som tycker att går man på krogen får man förvänta sig att bli tafsad på. Det finns folk som tycker att transpersoner ska tvångssteriliseras. Det finns folk som tycker att män inte ska få uppfostra barn. Det finns folk som tycker att det är bra att samhället stigmatiserar tjocka människor. Det finns folk som tycker att samparade kön inte ska få gifta sig. Det finns folk som tycker att det är helt okej att håna tjejer med orakade armhålor på Facebook. Det finns folk som tycker att bara vissa sjuka människor förtjänar sjukvård.

 

Det är så förbryllande för mig. Hur kan någon tycka att saker som bara får människor att må dåligt är bra? Hur kan människor välmående vara så osynligt i politiken?Kommentarer
den rabiata orakade flat-feministen fanny

Ofta brukar ju detta utgå från att man, till skillnad från de själva, vet deras eget bästa.

2012-05-25 @ 10:34:28
URL: http://arsinoe.se
Alice

Fanny: Fast gör det ens det? Mycket av det verkar backas upp av något argument om hur saker ska vara, snarare än om hur det påverkar individerna.

2012-05-25 @ 15:06:56
URL: http://theolddays.blogg.se/
elsa

http://www.rabensjogren.se/pa-gang/Raben--Sjogren/Dates/2012/5/Moa-Eriksson-Sandberg-Vi-som-kallades-hora/länken har inget att göra med ditt inlägg men det fanns någon rätt intressant synpunkt där.Dessutom, ja välmående är känns nästan lite som en grej som skamlaggs.

2012-05-28 @ 10:44:32
URL: http://kleinkamel.blogspot.de/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0