HIV, vad är det och hur smittar det?

Den här facebookfrågan är, för mig, rätt skrämmande. Runt 1300 pers, när jag tittade, tror att HIV kan överföras genom kyssar. 300 tror att det kan överföras genom kramar.

 

Jag tror verkligen att den här okunskapen om vad HIV och AIDS ens är för något bidrar till det stigma som finns kring HIV och den skam och det skuldbeläggande som många människor med HIV berättar att de upplever. Så jag tänkte berätta lite kort om det.

 

HIV är en virussjukdom som angriper immunförsvaret. Det är en vanlig dödsorsak i framförallt subsahariska Afrika, dels på grund av att ca 70% av världens HIV-drabbade människor lever där men även eftersom effektiv behandling sällan är tillgänglig för dessa.

I Sverige så lever omkring 5000 personer med HIV. De flesta har fått smittan utomlands. Den förväntade livslängden för en person i Sverige som drabbats av HIV och behandlas är inte särskilt mycket kortare än för någon som inte har HIV, tack vare effektiva bromsmediciner. Det är alltså inte samma dödsdom som många fått höra, även om det såklart inte är trevligt att leva med sjukdomen.

Så, smittovägar. Det finns egentligen bara tre av dem. HIV-virus har hittats i alla kroppsvätskor, men det är bara slidsekret, sperma, blod och bröstmjölk som har nog hög koncentration av dessa för att faktiskt vara smittsamma. Det krävs dessutom att dessa tar sig in i blodomloppet hos en annan person, antingen direkt eller via en slemhinna. Dock inte genom huden, så kramar är alltså inte en smittorisk. Risken för smitta vid alla de här smittovägarna minskar rejält


1. Sex

Anal och vaginal penetration med penis är en möjlig smittoväg för HIV, både för den som penenterar och den som blir penetrerad. Även oralsex är en möjlig (men lägre) risk, framförallt då någon får sperma i munnen. Sex med fingrar är i sig inte en smittorisk, under förutsättning att man inte har sperma eller slidsekret på händerna (från en annan person än den man fingrar på, alltså). Om man har öppna sår som kommer i kontakt med slemhinnor eller andra öppna sår så innebär det en smittorisk, såväl som om man får slidsekret eller sperma i öppna sår.

 

2. Blod

Att få HIV-smittat blod på slemhinnor (ögon, mun, könsorgan och annat) eller dirket in i blodomloppet via sår eller injektioner innebär en risk för HIV-smitta. Det kan bland annat ske genom att man får blod i mun eller ögon, att man delar injektionsnål med någon eller genom blodtransfusioner. Det finns dock inga kända fall där någon smittats med HIV genom en blodtransfusion i Sverige under de senaste 30 åren.

 

3. Mor till barn

HIV kan överföras från en gravid kvinna till hennes barn under graviditeten, förlossning eller ammning. Framförallt är risken stor vid förlossning, men kan minskas rejält genom optimal behandling.

 

Det går inte att få HIV genom kramar, kyssar eller av att stå för nära någon med HIV.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0