Om mens och rakning

"Män behöver ju köpa rakhyvlar och raklödder så det är inte billigare att vara man. Män kostar mer också eftersom vi äter mer."

- Anonym kommentar hos Intersexorwhat

 

När någon föreslår att mensskydd borde vara gratis/billigare så är det ofta någon som kommer med motargumentet att män ju måste raka sig, så det går jämnt ut. Och alltså, va?

 

Till en början så är det en rätt konstig liknelse. Det är många män som har skägg och det går definitivt att välja att ha det. När det gäller manlig ansiktsbehåring så är det inte nödvändigt att göra någonting åt den. Mens är inte samma sak. Det går inte att ha mens och skippa att använda mensskydd utan att sannolikt få svårborttagna fläckar på kläder, så ekonomiskt hjälper det inte alls. Dessutom är mesfläckar på kläderna något som är rejält mycket mindre accepterat än skägg på män. Har du mens så är du så illa tvungen att göra något åt det.

 

Men, till den andra konstiga saken med det här argumentet - kvinnor "behöver" också ta bort hår. Det finns en förväntning om att män ska raka bort sin skäggväxt. Det finns också en förvänting om att kvinnor ska raka eller på annat sätt ta bort hår från sina armhålor, ben, bikinilinje eller eventuellt allt könshår och dessutom göra sig av med hårväxt i ansiktet om de har sådan. Sett till den aktuella ytan så kan man väl gissa att kvinnor spenderar mer pengar än män på hårborttagnig.

 

Sedan så finns det kvinnor som väljer att inte ta bort hår från alla eller någon av de här platserna och män som väljer att ta bort mer än bara sin ansiktsbehåring. Men ska vi se till vilka förväntingar det finns på hårborttagning hos män och kvinnor så blir det bara konstigt att påstå att mäns rakning skulle vara någon slags motsvarighet till kvinnors mensskydd.Kommentarer
Elin

Men absolut! Vad var det för ett puckat argument egentligen?

2012-06-11 @ 17:21:07
URL: http://elinastrid.blogspot.com
Alice

Elin: Det är en jättemärklig invändning, men ändå ser jag den rätt ofta.

2012-06-12 @ 19:19:33
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0