Lästips om Asperger och Breivik

Trollhare har skrivit ett bra inlägg om att Breivik har föreslagits ha bland annat Aspergers syndrom och mediarapporteringen kring detta.

Det här är en sån där grej som verkligen besvärar mig, för varje gång någon som begått ett brott har (eller misstänks ha) AS eller någon annan autismspektrumdiagnos så behandlas det som en förklaring. Det dras upp föreställningar om att vi med AS inte kan känna empati och antyds att vi skulle begå fler våldsbrott än andra personer. Inget av det stämmer.


Kring idén att personer med Asperger skulle vara mer benägna att begå brott så stämmer det helt enkelt inte. Det har gjorts studier på det, bland annat den som rapporteras om r.


Så var det den gamla klassikern om empati igen. Asperger syndrom innebär inte en nedsatt förmåga att känna empati på det sätt som media verkar vilja antyda. En del personer med AS har svårt att läsa av andra personers känslotillstånd eller förutse andra personers känslomässiga reaktioner i vissa sammanhang. Det har med empatisk förmåga att göra, men när det talas om att känna empati så menar man snarare att bry sig om andra människors välmående och påverkas av deras känslor. Den biten påverkas inte utav AS - när vi är medvetna om någon annans känslor så bryr vi oss lika mycket som personer utan AS.


Så det vore trevligt om media kunde sluta antyda att vi kommer mörda alla omkring oss för att vi inte fattar att det är en hemsk sak att göra.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0