Energi och essentiella näringsämnen

En grej som jag hör från LCHF-förespråkare ibland är att kolhydrater inte är ett essentiellt näringsämne – alltså inte någonting som vi måste få i oss via kosten.


Det stämmer, men till skillnad från vad de gärna antyder så beror det inte på att kroppen inte behöver kolhydrater. Röda blodkroppar är helt beroende av glukos för energi och många andra celltyper verkar föredra det. Vad det i själva verket beror på är att människokroppen kan tillverka kolhydrater från fett- och aminosyror.
Vad som heller inte nämns är att de flesta fettsyror inte heller är essentiella. De enda fettsyror som faktiskt är essentiella är linolsyra och linolensyra. Olivolja innehåller sex olika fettsyror. Kokosnötsolja innehåller elva.
Av de 21 aminosyror som bygger upp kroppens proteiner så är bara 9 essentiella – resten kan vi skapa på egen hand.


Betyder det att vi utan problem kan leva på dessa två essentiella fettsyror och 9 essentiella proteiner, plus de mineraler och vitaminer som också är essentiella?

Nix. Något annat som är fullständigt nödvändigt för att hålla oss vid liv är energi, som vi får primärt från kolhydrater och fettsyror. Det är lätt att missa när man lever i en kultur som pratar om ”tomma kalorier” som om det vore djävulen, men det är meningen att det mesta vi äter bara ska användas för energi. Om någon uppfann ett piller där enbart de essentiella näringsämnena ingick, i den mängd de rekommenderas, så skulle vi fortfarande inte kunna leva på det, för det där med energi är faktiskt väldigt, väldigt viktigt.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0