Cancer och utseende

Lady Dahmer har skrivit ett inlägg om att folk tydligen tycker att det borde göras en barbiedocka utan hår så att flickor med cancer kan känna sig fina. Hon skriver i kommentarerna att man borde uppskatta att man är vid liv om man har cancer och i rubriken att utseendet borde vara långt ner på prioriteringslistan.

 

Å ena sidan så håller jag med om att det är konstigt om folk vill lägga fokus på allvarligt sjuka barns utseende. Å andra sidan så tycker jag att sättet hon formulerar sig på lägger fokuset på helt fel plats – nämligen hos personer med cancer.

 

Jag blir irriterad på att samhället i stort tycks hålla personer med vissa sjukdomar till en särskild standard. Att man har en sjukdom betyder ju inte att man slutar vara en människa, eller att man plötsligt inte påverkas av samhället man lever i. Det är orättvist att förvänta sig att människor med cancer bara ska vara glada för att de är vid liv och strunta helt i allt annat. Det är säkert många personer som får cancer och får helt andra prioriteringar än de hade innan dess eller struntar i allt annat än sin överlevnad. Men det är sannolikt en hel del personer som får cancer och fortfarande bryr sig om samma saker de brydde sig om när de var friska. Eller som inte är det minsta glada över att de är vid liv och istället är förbannade och ledsna över att de är sjuka. Eller som känner helt andra saker. Och tja, det är inget fel med det. Folk är olika.

 

Säkert finns det personer som får en allvarlig sjukdom och då helt struntar i sitt utseende. Men det finns säkert också personer som inte gör det och jag tycker det vore trevligt om vi kunde avstå från att säga att deras känslor eller prioriteringar är fel.

 

 Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0