Privilegium betyder inte att man aldrig mår dåligt

En invändning som brukar komma upp i diskussioner kring privilegium är invändningen att det faktiskt inte är så jävla lätt att tillhöra den privilegierade gruppen som diskussionen rör heller.

 

Det verkar finnas något slags missförstånd här, som jag gärna vill klara upp. Privilegium betyder inte att man inte har några problem. Det betyder inte heller att de problem man har är obetydliga. Det betyder att man, på grund av ett visst attribut kring sin person, ges olika fördelar i samhället som förvägras människor som inte har samma attribut. Sedan blir det lite mer invecklat eftersom detta gäller för mängder av olika attribut och vissa av dessa privilegier överlappar med varandra – men poängen är att kunna jämföra olika gruppers för- och nackdelar i samhället, inte enskilda individers.*

 

Vad privilegium inte är, däremot, är ett skydd mot att någonsin må dåligt eller ha problem. Det betyder inte att du aldrig blir allvarligt sjuk. Det betyder inte att du aldrig förlorar en närstående. Det betyder inte att du aldrig blir mobbad i skolan. Det betyder inte att du aldrig blir deprimerad. Det betyder inte att du aldrig får sparken. Det betyder inte att du aldrig utsätts för ett brott. Så nej, livet är inte nödvändigtvis så jävla kul eller enkelt bara för att man tillhör en eller flera privilegierade samhällsgrupper. Men det är inte heller poängen – poängen är de fördelar och nackdelar som tilldelas olika samhällsgrupper enbart eftersom de tillhör dessa samhällsgrupper.

 

*Det här brukar särskilt dyka upp när privilegier kring kön diskuteras. Den klassiska invändningen mot mansprivilegium brukar vara något i stil med ”men en vit, rik, heterosexuell kvinna är ju mer privilegierad än en svart, fattig, homosexuell man”. Och ja, det stämmer oftast. Men inte för att hon är kvinna, utan för att hon är vit, rik och heterosexuell. Socioekonomisk status är för övrigt något som brukar kompensera väldigt väl för avsaknad av de attribut som ger olika privilegium, men där blir det ännu mer komplext eftersom andra attribut (hudfärg, kön, funktionsnivå, könsidentitet…) påverkar ens socioekonomiska status.



Kommentarer
auuus

Bra skrivet!

Det är viktigt att försöka ha ett intersektionellt förhållningssätt så att en kan se olika former av privilegier, både inom klass, genus, sexualitet, etnicitet och liknande.

2012-02-28 @ 11:29:15
URL: http://asortamission.blogg.se/
Alice

Auuus: Absolut! Dessutom skulle jag säga att dessa inte bara överlappar, utan också förändras beroende på vilka olika grupper man tillhör.

2012-02-28 @ 16:46:25
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0