Märkligt från Ribbing

Etikettspalten som Magdalena Ribbing skriver för DN är så märklig. Överlag ger hon ganska goda råd, men när det gäller saker som hon personligen tycks anse är fel så kan de vara... ja, lite märkliga.

 

Som idag, när hon uppmuntrar en universitetslärare att säga åt sina elever att ta av sig ytterkläderna och om det inte hjälper försöka övertyga någon studentorganisation om att komma fram till förhållningsregler för de studerande som inkluderar detta. Eftersom läraren i fråga tycker att det ser nonchalant ut.

 

Eller när hon föreslog att en person som var missnöjd med att många av dennes kollegor klädde sig i "myskläder" på jobbet skulle försöka övertyga företagsledningen om att etablera en klädkod som förhindrade detta.

 

Eller när hon tyckte att det var en bra idé att servera lammgryta till en gäst som ogillade just lamm utan att berätta det för gästen i fråga.

 

Vad är grejen med att försöka "uppfostra" vuxna människor på det sättet? Vad tjänar det till?



Kommentarer
Lennart Johansson

Hej



Märkligt från Ribbing! Märkligt? Är det märkligt att det finns vissa koder i livet angående umgänge med andra människor. ....att uppfostra vuxna människor. Vuxna? De har visserligen funnits i jordelivet ett visst antal år. Men vuxna. Det kan väl diskuteras.

1. Att ta av sig ytterkläderna. Faller det inte av sig självt? När man är inomhus och det inte är kallt.

2. Klädkoder finns. Det är skillnad på att vara på jobbet, att vara på diskot, att vara på badstranden, att vara .....

3. Att en vuxen människa säger att maten är äcklig! Som Ribbing kommenterar; barn tillrättavisas om de säger något liknande.



För att travestera partiledaren Hermansson: Nån djävla ordning får det lov att vara i partiet.



Lennart



2012-02-12 @ 19:56:44
Alice

Lennart: Du inser att koderna du pratar om inte är huggna i sten, väl? Olika grupper av människor har olika normer för beteende - det är inget konstigt med det. Vad som däremot är konstigt är förslaget om att en enskild individ ska försöka ändra på de normer som råder inom en viss grupp efter egen preferens.



Att servera någon mat som man vet att de inte äter, utan att berätta detta för dem, är bara otrevligt och elakt.

2012-02-12 @ 21:04:34
URL: http://theolddays.blogg.se/
Alice

För övrigt så är det knappast trevligt att omyndigförklara någon, så vill du diskutera vad som är passande så borde du lägga av med den nedlåtande attityden.

2012-02-12 @ 21:06:18
URL: http://theolddays.blogg.se/
ebba

Jag gissar att lusten att uppfostra vuxna bl.a. orsakas av samma mekanismer som ligger bakom språkpoliseri. Vi vill hemskt gärna störa oss på folk och deras beteenden, och finns det ingen rationell anledning att irritera sig (typ att personen varit taskig mot en) så får man väl hitta på mer eller mindre godtyckliga regler att döma folk efter. Vet ej varför man så gärna vill ha något att störa sig på (kanske har någon skrivit en avhandling i psykologi om det).

Ja ja, mest ville jag säga att detta är en fett bra blogg! Må du få många, många besökare.

2012-02-21 @ 18:38:47
Alice

Ebba: Ja, det kan säkert vara därför. Och tack, vad kul att du tycker det!

2012-02-21 @ 20:05:25
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0