Avundsjuka

Världens mest uttjatade argument i diskussioner kring utseende, framförallt kvinnors utseende, eller för den delen kvinnor i allmänhet, måste ju vara avundsjuke-argumentet.

 

Kvinnor som tycker att det rådande skönhetsidealet för kvinnor eller samhällspressen om att leva upp till detta är negativt, på något vis? Avundsjuka.

Kvinnor som tycker att det är dåligt när kvinnors utseende dras in i icke-relaterade sammanhang? Avundsjuka.

Kvinnor som inte vill bli betraktade som sexobjekt i första hand och människor i andra hand? Avundsjuka.

Kvinnor som inte vill se sexuella bilder av kvinnor i var och varannan reklam? Avundsjuka.

Kvinnor som hemskt gärna vill ha egna pengar och inte förlita sig på en äkta make för försörjning? Avundsjuka.

 

Ni fattar poängen. Hela "så tycker du bara eftersom du är avundsjuk på snygga kvinnor"-argumentet dras fram lite hela tiden, förmodligen eftersom det är ganska svårt att motbevisa om du inte råkar vara en känd fotomodell och knappt ens då. Det enda problemet där är att det faktiskt är lite skitsamma om kvinnorna som tycker såhär faktiskt är avundsjuka på snygga kvinnor.

 

Jag skulle tro att en majoritet av alla människor vill vara attraktiva. Jag skulle också tro att de flesta vill vara intelligenta, friska, able-bodied, begåvade inom något, smala, rika, socialt kompetenta och psykiskt tåliga. Det är inget konstigt med det. Det är egenskaper som värderas högt i vår kultur - vi uppmuntras att eftersträva dessa egenskaper och de ger oss fördelar i samhället. Klart de flesta vill besitta dem.

 

Däremot har det faktiskt ingenting med hur samhället borde vara. Det har inget att göra med hur legitima någons åsikter är. En fattig person kanske vill vara rik, men det betyder inte att denne plötsligt fråntas rätten att uttala sig om klassklyftor och löneskillnader. En sjuk person kanske vill vara frisk, men det betyder inte att denne är mindre kapabel att uttala sig om hur samhället ser på sjukdom. En ful person kanske vill uppfattas som attraktiv, men det gör inte dennes åsikter om samhällts syn på skönhet mindre legitima. Eller, för den delen, en kvinna kanske vill uppfattas som attraktiv, men det gör inte hennes åsikter i kvinnofrågor mindre legitima.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0