Danmark inför fettskatt

Danmark har tydligen infört någon slags extra skatt på livsmedel med hög andel mättade fetter, enligt DN.

 

Fettdebatten i Sverige har varit hätsk i åratal – inte ens experterna är eniga om mättade fetter hjälper eller stjälper folkhälsan. Men precis som i Danmark är det ett faktum att en rekordstor del av befolkningen lider av övervikt och fetma.

 

Alltså, det är inte ett faktum att en rekordstor del av befolkningen lider av övervikt eller fetma. Möjligen är det ett faktum att en rekordstor del av befolkningen har ett BMI över 25, men det är inte samma sak. BMI är inte ett tillförlitligt mått på huruvida ens kroppsvikt är hälsosam eller inte. Det är inte utvecklat för att användas på individuell nivå. Det tar inte hänsyn till kön, andel kroppsfett eller ålder. Det är fullständigt irrelevant för att avgöra om någons hälsa är lidande eller inte.

 

 

– Samhället måste inta en tydligare ståndpunkt för att hjälpa folk att förstå att konsumtion av söta och feta livsmedel är mycket onyttigt. Vi har aldrig haft så många feta och överviktiga som i dag, säger Claude Marcus och föreslår att skatteintäkterna går till lägre skatt på frukt och grönt.

 

 

Jag gillar att Claude Marcus inte ens använder termen ”överkonsumtion” här, utan bara konsumtion. Jag gillar också att han föreslår frukt som ett alternativ till söta livsmedel, trots att väldigt många frukter består främst av vatten, kostfibrer och sockerarter.  Jag gillar också att det kvarlämnar… protein, stärkelse, mineraler och vitaminer som godtagbart intag av kost. För det första är det svårt att få i sig ett tillräckligt intag av alla mineraler och vitaminer utan att också äta livsmedel som innehåller sockerarter och fett, och för det andra går fettlösliga vitaminer inte ens att använda utan att också äta fett.

 

Men alldeles oavsett, att motivera en skatt på fettrika livsmedel med att vi har många feta och överviktiga personer i samhället är irrelevant och ogenomtänkt. Vi har inga belägg för att konsumtion av feta livsmedel gör att människor överviktiga och feta. Vad vi däremot vet är att konsumtion av fett är nödvändigt för att kunna tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer. Vår kropp använder fett i cellmembranen, i hjärnan för att kunna isolerar nervceller från varandra och för att skydda våra inre organ. Fettbrist är definitivt inte ett hälsosamt tillstånd, med symptom som kognitiva svårigheter, håravfall, dålig sårläkning och vitamin- och proteinbrist.

 

Vetenskapen vet inte exakt vad det är som skiljer tjocka personer från smala personer. Det finns gott om studier som föreslår att matvanor inte är en del av det överhuvudtaget, eller inte en särskilt betydande sådan. Inte heller har vi hittat ett särskilt effektivt sätt att få tjocka människor att bli smala och fortsätta vara det under lång tid.

 

Så hur, exakt, är det tänkt att en höjd skatt på fettrika livsmedel ska leda till att färre personer lider av övervikt och fetma?



Kommentarer
elsa

LOL, läste också om fettskatten. Idiotin. Blev upprörd och bredde mer smör på minsmörgås.

2011-10-06 @ 11:02:14
URL: http://irregulargalaxies.blogspot.com/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0