Om blodgivning

Socialstyrelsen bestämde i måndags att inte längre ge dispenser till blodcentraler om att inte följa det nya regelverket för vem som får bli blodgivare. Det nya regelverket tillåter att män som haft sex med män får donera blod, under förutsättning att det gått ett år sedan senaste risktillfället (vilket verkar innebära att de inte får ha haft sex med en ny, manlig partner).

 

Vissa blodgivningscentraler har dock bestämt sig för att trotsa Socialstyrelsens beslut. Får de ens göra det?

 

Anledningen till att män som har haft sex med män tidigare inte fått donera blod har, som jag förstått det, varit att de tillhör en av riskgrupperna för HIV-smitta. Man tycker ju att det faktum att blodet testas för HIV borde lösa det problemet. RFSL säger såhär:

 

Men testerna ger inte 100%-ig säkerhet eftersom de inte alltid ger utslag när blod från en person som nyligen fått hiv undersöks. Detta beror på att blodet oftast inte testas för hiv utan för antikroppar mot hiv. Från överföringstillfället dröjer det ett antal veckor innan man utvecklat antikroppar mot viruset, därför kan en påse från en person som nyligen fått hiv innehålla virus utan att det visar sig i testet.

 

RFSL har ju rätt i att HIV-tester vanligen inte ger utslag för den som blivit smittad nyligen - men det är ju exakt det som är anledningen till att vi blodgivare som inte är män som haft sex med andra män inte får haft sex med en ny partner under de tre månaderna innan blodgivningstillfället.

 

I Sverige har vi inte nog med blodgivare för att täcka det behov som finns – ofta finns det för lite blod av vissa blodgrupper och det händer att vi tvingas köpa blod av andra länder.

 

Vi behöver blodgivare. Givetvis ska inte blodgivare godkännas om de med god anledning kan antas riskera sin egen eller blodmottagarnas hälsa. Men när situationen ser ut som den gör så borde reglerna granskas och se vad som kan göras för att även de personer som befinner sig i riskgrupper för blodsmitta ska kunna lämna blod på ett säkert sätt. Och när socialstyrelsen ändrar sitt regelverk så är det faktiskt bara förväntat att blodgivningscentralerna hittar rutiner som samstämmer med detta.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0