Vad som stör mig med Artie i Glee

Senaste veckan har jag pluggat fysik och sett om Glee. Det senare har fått mitt ogillande för karaktären Artie att växa ytterligare. Artie är skitjobbig. Artie verkar leva i massiv förnekelse om att han faktiskt är paralyserad och vilka begränsningar det innebär, trots att han verkar ha varit det i många år. Artie tilltalar även Tina som "woman" vid upprepade tillfällen, på ett uppenbart nedlåtande sätt. Men framförallt så är Artie skitjobbig eftersom han omotiverat skuldbelägger andra karaktärer utan att ta något eget ansvar.

 

I Dream On så får vi veta att Arties största dröm är att bli dansare. Han och Tina övar på ett dansnummer när han bestämmer sig för att försöka gå med kryckor. Hon frågar om han gjort något liknande tidigare och verkar skeptisk. Han erkänner att så inte är fallet men hon hjälper honom ändå. Han faller till marken och skriker åt tina att hon pressade honom till det och inte borde ha gjort så mot honom. Hon ber om ursäkt. I nästa scen med Artie och Tina så ber hon om ursäkt igen, och Artie ber om ursäkt, med hänvisning till att han är i förnekelse om hur hopplöst hans tillstånd är.

 

Artie ber inte om ursäkt för att han anklagade Tina för att ha pressat honom att göra något som han själv föreslog och som hon var skeptisk till. Hans ursäkt antyder främst att han borde vetat bättre än att låta henne göra det. Vilket hon inte gjorde. Det nämns aldrig igen.

 

I Duets har Brittany och Artie sex. Det sker mycket kort efter att Artie har sagt att han fortfarande inte kommit över Tina och han påpekar tidigare i avsnittet att det är första gången hon ens sett honom i ögonen. Senare säger Santana att Brittany utnyttjade honom för hans röst skull, och tydliggör att Brittany haft sex med mängder av folk. Artie gör slut med Brittany och är upprörd eftersom sex inte betyder något för henne, men är väldigt meninsgfullt för honom.

 

Vad fan. Artie har ingen anledning att tro att Brittany skulle tillskriva sex någon särskild mening. Han har vait närvarande när hennes promiskuitet har påpekats mängder av gånger. Precis innan de har sex säger hon något i stil med: "You're on the football team now anyways, so we're gonna get around to this at some point." Låt gå för att hon möjligen ljugit om att hon är intresserad av honom (vilket hon faktiskt verkar vara), men att hon inte ser sex som något speciellt och meningsfullt är hon väldigt tydlig med. Artie, om du värderar din oskuld så högt så kanske du inte ska ha sex med en tjej som aldrig haft ögonkontakt med dig tidigare och som motiverar sin önskan att vara din flickvän med att hon gillar tanken på att rulla omkring dig. Du kanske inte ska ha sex med henne när du inte har kommit över din tidigare flickvän. Du kanske ska ta lite eget ansvar istället för att skälla ut Brittany för att hon inte tar hänsyn till känslor du inte har uttryckt?

 


Artie är inte den enda karaktären i serien som agerar omotiverat skuldbeläggande och irrationellt ibland. Men Artie blir inte kritiserad för det och ofta framställs det som motiverat. De övriga karaktärerna ber om ursäkt när de borde bli förbannade över att bli anklagade över saker de inte har gjort. När Artie faktiskt får kritik tenderar han att inte ta åt sig av den (i Audition påpekar Tina att han ignorerade henne och hennes intressen när de var tillsammans och Artie försöker få tillbaka henne genom att skaffa magmuskler). I majoriteten av de sångfria scenerna som Artie dominerar så tycker han synd om sig själv. En bit in i andra säsongen får Artie delta i storylines som inte fokuserar på att han är rullstolsbunden, men han beter sig fortfarande rätt jobbigt. Karaktärsutveckling, tack!


Kommentarer
hanna - happy happy fangirl

I ett avsnitt försöker han ju förändra Tina också för "vampyrgoth"-grejen doesnt work for him. Ville döda honom. Sjukt dryg karaktär!

2011-07-08 @ 13:32:59
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Alice

Hanna: Jag vet! Det enda positiva i det avsnittet är att det faktiskt framställs som dåligt och att hon senare skäller ut honom för att han objektifierar henne.

2011-07-08 @ 13:59:47
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0