Prostutition är inte vilket jobb som helst

På senaste tiden har flera av bloggarna jag läsertagit upp frågan kring prostitution, bland annat Lady Dahmer här, One-way communication här och Happy Happy Fangirl här. En hel del kommentarer ifrågasätter varför det skulle vara mer problematiskt att sälja sex än att sälja andra tjänster. Jag ser förvisso poängen i det. Sexuella handlingar är inte nödvändigtvis väsensskilda från andra handlingar. Skillnaden ligger främst i den kultur vi lever i, med tillhörande normer och strukturer kring sex.

Det är väldigt tydligt att Sverige, och stora delar av övriga världen, betraktar sex som något som kraftigt skiljer sig från många andra saker man kan göra. Det är därför det är olagligt att ha sex offentligt, men inte att promenera, utföra yoga, lösa ekvationer eller andas offentligt. Det är därför vi ser upprörda insändare om sexualundervisning, men inte om matematikundervisning eller idrottsundervisning*. Det är därför människor i större utsträckning får sitt antal sexpartners kommenterat än sitt antal arbetskamrater, det är därför vi har ordet "oskuld" men inget ord för någon som aldrig brutit ett ben och det är därför hockey-vm men inte pornografi inte visas på vanliga tv-kanaler. Det är i den kontexten som prostitution existerar och det behöver vi ta hänsyn till.

 

I en kultur där vissa former av sex ses som skamliga och omoraliska blir prostitution ett problem. Även i länder där prostitution är lagligt så är prostituerade en utsatt grupp, som löper högre risk att drabbas av våldsbrott och mord än andra yrkesgrupper. "Hora" är ett vanligt skällsord. Kvinnor som anses för intresserade av eller engagerade i sex anses ofta vara mindre värda eller mindre dygdiga än andra kvinnor. Det går inte att komma ifrån att människor som prostituerar sig i större utsträckning tillhör grupper med begränsade valmöjligheter än grupper med många andra alternativ.

 

Problemet med att betrakta sexjobb som vilken annan typ av jobb som helst är att man då också behöver behandla det som vilken annan typ av jobb som helst. Det finns då ingen anledning att ge extra hjälp och stöd till prostituerade människor som vill ta sig ur yrket. Om prostutition inte är annorlunda mot att jobba på kontor eller klippa gräs så borde det gå utmärkt för arbetsfömedlingen att dra in ersättningen för arbetslösa som inte är villiga att sälja sex. Majoriteten av människor skulle sannolikt uppleva det som traumatiskt, just eftersom de är uppvuxna i ett samhälle där sex faktiskt inte är vilken handling eller vilket jobb som helst.

 

 

*Visst, det finns upprörda insändare om andra ämnesområden också, men de brukar fokusera på att undervisningen är bristfällig, snarare än olämplig eller omoralisk.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0