Ungdomar är i allmänhet inte utbildade läkare

Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina har skrivit om p-piller och argumenterat mot dem som tycker att unga kvinnor själva ska ansvara för att ta reda på vilka biverkningar de kan drabbas av. Jag håller med henne, såklart.

 

Det är jättelätt att hitta information om vilka biverkningar ett läkemedel har om man vet var man ska leta. Man brukar rent av få en bipacksedel där informationen finns. Men jag tror inte att alla unga kvinnor är särskilt bra på att läsa en förteckning över biverkningar och bilda sig en någorlunda korrekt uppfattning av vad det innebär och vilka skillnader det utgör gentemot andra preventivmedel. Inte för att unga kvinnor är dumma eller inkompetenta, utan för att listor över biverkningar faktiskt inte är särskilt beskrivande.

 

Det finns en hel del fördelar med att den läkare (eller annan vårdpersonal) som skriver ut preventivmedel till en kvinna diskuterar dess biverkningar med henne, istället för att förvänta sig att hon ska googla på det senare.

 

Först och främst så kan den som inte är bekväm med vilka biverkningar som hon riskerar diskutera andra möjligheter där och då, inte en vecka senare efter att ha upptäckt att hon inte kan eller vill äta det preventivmedel hon fått utskrivet.

 

För det andra – vårdpersonal på ungdomsmottagningar får betalt för att vara vårdpersonal. Att informera  unga om vilka olika alternativ preventivmetoder de kan använda och vilka fördelar och nackdelar de olika metoderna har borde, med all rimlighet, ses som en del av deras yrke.

 

För det tredje – läkare som jobbar med en viss specialitet och skriver ut vissa mediciner väldigt ofta lär ha betydligt bättre koll på vad som är viktigt med dessa mediciner än de flesta kan läsa sig till från en bipacksedel. För några år sedan åt jag en medicin som dels hade harmlösa hudutslag som en möjlig biverkan, men också en del allvarliga och potentiellt dödliga hudsjukdomar. Jag har ingen aning om hur man skiljer harmlösa hudutslag från potentiellt dödliga hudsjukdomar och om ingen läkare berättar det för mig i förväg så sticker jag till akuten vid första utslag.

 

Självklart är det positivt om ungdomar som vill ha sex själva tar initiativ till att hitta information om hur de kan skydda sig mot könssjukdomar och oönskade graviditeter – men alla kommer inte göra det. Alla kommer inte ens ta initiativ till att skydda sig överhuvudtaget. Att förvänta sig att internet och ungdomar ska göra preventivmedelutskrivande läkares jobb är ganska naivt.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0