Om kvotering

Under hösten så har det spekulerats i om Polishögskolan använder sig av könskvotering. Hälften av de antagna har varit kvinnor - trots att kvinnor bara utgör omkring en tredjedel av de sökande.

 

Jag tycker inte att könskvotering bör användas på alla arbetsplatser eller på alla utbildningar. Om en av två personer som konkurrerar om samma sak har högre meriter* än den andre så tycker jag att denne bör få anställningen, utbildningsplatsen eller vad det nu gäller.

 

Förutom vid vissa yrken. Polis är ett bra exempel på ett sådant. Vi behöver kvinnliga poliser. Inte på något flummigt ”poliskåren skulle må bra av ett kvinnligt inflytande” med tillhörande könsstereotyper. Vi behöver kvinnliga poliser eftersom manliga poliser, enligt lag, inte får kroppsvisitera kvinnor**. Vill vi att poliser ska kunna utföra kroppsvisitationer på kvinnor så behöver vissa poliser vara kvinnor.

 

Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal är ett annat framträdande exempel. Vi har rätt att välja vem som ska ge oss sjukvård. Särskilt aktuellt blir det när det gäller intima undersökningar och behandlingar. En del personer kommer, av olika anledningar, inte ta emot sjukvård från en person av ett visst kön. Jag tycker att det är fel att neka individer sjukvård från vårdpersonal som de känner sig bekväm med, oavsett vad deras anledningar är. För att inte behöva göra det så krävs det att det bland vår vårdpersonal finns både män och kvinnor.

 

Det betyder givetvis inte att Polishögskolans agerande, om det nu är kvotering det rör sig om, har varit riktigt och i så fall knappast heller lagligt. Det betyder inte heller att dessa yrkeskårer behöver bestå av 50% män och 50% kvinnor. Vad det betyder är att det faktiskt är viktigt att personer av olika kön finns representerade inom vissa yrken eftersom det krävs för att vissa yrkeskårer ska kunna utföra sin uppgifter så effektivt och smärtfritt som möjligt.

 

*Jag är för övrigt skeptisk till att det är fullt så lätt att värdera två personers olika meriter som vissa personer verkar vilja antyda när det rör frågor om kvotering, men det får bli ett annat inlägg.

** Av någon anledning så är det inte fastställt i lag att män ska kroppsvisiteras av män, även om jag förstått det som att det ändå är praxis. Det borde givetvis ändras så att både män och kvinnor har rätt att bli visiterade av sitt eget kön (eller ännu hellre, det kön de föredrar).



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0