Lästips: Fanny om HIV

Första december. Då julpyntar vi bloggen.

 

Det är också Världsaidsdagen och Fanny har skrivit ett bra inlägg om stigmat kring HIV och hur det leder till utanförskap och andra problem för de som är drabbade.

 

Jag har inte så mycket att tillägga, men jag håller verkligen med om att stigmatiseringen av HIV faktiskt inte gynnar någon. Det funkar förmodligen inte ens för att få folk att skydda sig mot det.

 

När könssjukdomar i allmänhet och HIV i synnerhet framställs som något som bara drabbar en viss typ av personer som har en viss typ av sexliv så gör det inte att folk blir bättre på att skydda sig mot könssjukdomar. Det gör att folk antar att de inte riskerar att smittas av några sådana så länge de har sex med partners som inte uppfyller deras bild av hur en HIV-smittad person (eller en person med en annan könssjukdom) är.

 

Risken för att smittas av just HIV är väldigt liten vid sexuell kontakt. De enda sammanhang då risken att smittas av HIV är högre än något procent eller procentdelar är då man mottar en blodtransfusion med infekterat blod eller då man föds och ammas av en HIV-smittad mor som inte får behandling.

 

Det betyder såklart inte att man bör strunta i att skydda sig mot könssjukdomar, men det finns ingen verklig anledning att sky människor med HIV som om de hade böldpest.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0