Våldtäkt och falskanmälningar

Lady Dahmer skrev bra om våldtäkter här. Alltså, ja, det finns kvinnor (och säkert även män) som ljuger om att de blivit utsatta för våldtäkter. Men de brott som ingen någonsin ljugit om att ha blivit utsatt för är nog begränsade till... tja, de som inte har något enskilt och levande offer, skulle jag tro. Ändå dras falska anmälningar upp när diskussionen rör just våldtäkter än när det rör sig om något annat.

 

Kvinnan som ljuger om att ha blivit utsatt för en våldtäkt verkar ha blivit någon märklig arketyp i vår kultur. Antingen för att hon ångrat sig i efterhand, vilket känns ganska långsökt, eller för att hon bara är en manipulativ femme fatale som gillar att jävlas med män. Båda alternativen är rätt kvinnofientliga. Antingen är vi hysteriska och kan inte hantera att begå ett misstag utan att förstöra oskyldiga mäns liv, eller så är vi psykopater som finner nöje i att förstöra oskyldiga mäns liv. Yay!

 

Hur som helst, varför skulle just kvinnor som ljuger om våldtäkt förstöra så mycket för andra våldtäktsoffer? Hela vårt rättssystem är utformat efter antagandet om att människor kan ljuga om att de har blivit utsatta för brott. Det är därför det inte räcker med att anklaga någon för att ha begått ett brott för att denne ska dömas, utan en polisutredning med efterföljande rättegång som visar att denne är skyldig. Våldtäkter är svåra att bevisa, i och med att de vanligtvis inte sker inför vittnen. De är också svåra att bevisa eftersom sex är något människor ofta samtycker till, vilket vanligen inte gäller för misshandel, inbrott eller liknande. Det betyder inte att det vore en bra sak om målsäganden i en rättegång rörande våldtäkt automatiskt ansågs som mer trovärdig än den åtalade, eller vice versa.

 

Visst, kvinnor som utsatts för våldtäkter tenderas att mötas av mer victim blaming (finns det ett bra svenskt ord?) och skepsis än människor som utsatts för andra brott. Är tanken att det skulle förändras om inga kvinnor någonsin ljög om att ha blivit utsatta för våldtäkt? Visst, om människor samtidigt skulle bli villiga att se sina vänner/familjemedlemar/bekanta som våldtäktsmän. Jag har svårt att tro att det skulle hända.

 



Kommentarer
den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Det är ju idioti att tycka att man sabbar för andra tjejer. Man sabbar för den man falskanmäler och för samhällsekonomin eftersom det kostar att utreda, men inte fan har man någon skuld inför kvinnokolltivet. Det är verkligen bara att utnämna personen ifråga som "hora" så att man ska slippa ha med det att göra.

2011-08-15 @ 22:52:16
URL: http://arsinoe.se
Alice

Fanny: Precis! Kvinnor som ljuger om våldtäkter sabbar knappast mer för faktiska brottsoffer än människor som ljuger om andra brott. Ursäkta förresten att det tog lång tid innan din kommentar publicerades, upptäckte den inte förrän nu.

2011-08-22 @ 17:58:47
URL: http://theolddays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0